Naturens Uge

Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedage for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. I år er temaet "Den eventyrlige natur". Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden.

Børn, der bruger naturen, er sunde, glade og vokser op som ansvarlige mennesker, der benytter og beskytter naturen. Derfor er det bekymrende, at en Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag er meget mindre i naturen, end deres bedsteforældre var, da de var børn.

Naturens Uge afholdes hvert år for familier anden søndag i september og for skoler og institutioner i ugen op til. Formålet med Naturens Dag er at få børn og børnefamilier ud i naturen og give dem inspiration til at komme mere ud hele året - og resten af livet! Naturens Dag åbner dørene til naturen og viser, at det er både nemt og sjovt at få gode naturoplevelser.

I 2021 kan du og din familie komme til Naturens Uge i hele landet, mens skolerne og dagtilbuddene fejrer Naturens Uge i hverdagene op til søndagen.

Årets tema er Den Eventyrlige Natur

Når mosekonen brygger i morgendiset, når svampene pludselig står i magiske hekseringe, når engen er fyldt med edderkoppespind med dug, når ræven krydser skovvejen foran en, når skoven er fyldt af fuglesang, når den blå guldsmed lydløst står foran en i luften, når legen på stranden opløser tiden, når man sidder helt tæt med ens kære og ser ud over den stille sø, det er eventyrligt.

Eventyret i naturen er alt det ikke rugbrødsagtige hverdagsagtige og forudsigelige, der hvor man betræder nye veksler, alene eller i fællesskab, mærker nye sansninger i naturen, smage, lyde, overflader, stilhed eller en forbundenhed.

Corona epidemien har mere end åbnet danskernes øjne for naturen – Førstehåndskendskabet er etableret, nu er alle klar til at opleve naturen væk fra den vante sti. Der hvor man kan møde stilheden, skovsøen, moslandskabet, skovhornuglen, ensomheden, de væltede eller krogede træer eller opleve havoverfladen hvor et par marsvin bryder overfladen.

Det eventyrlige er når vi som mennesker, får ro og energi, ved netop at være en del af den eventyrlige natur.


Bag om Naturens Uge

Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag i 2004 som en årlig mærkedag. Årsagen er, at børn i dag er langt mindre ude i naturen end deres forældre og bedsteforældres var, da de var børn. Digitale medier og skemalagte aktiviteter dominerer hverdagen og efterlader ikke meget plads til leg og oplevelser i den friske luft. Derfor afholder vi hvert år Naturens Dag for at give børn og deres familier en anledning til at genopdage naturen. Siden 2010 har Naturens Dag været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. I 2021 har vi besluttet, at Naturens Dag udvides til Naturens Uge, så vi kan få endnu flere børn og voksne ud i naturen.

I 2019 deltog ca. 180.000 børn på Naturens Dag i anden uge af september, mens ca. 70.000 danskere mødte op på Naturens Dag om søndagen. 250.000 mennesker i alt! Vi håber at se jer alle igen i 2021.

Om parterne bag Naturens Uge

Friluftsrådet støtter og opmuntrer til friluftsliv og naturforståelse under hensyntagen til natur og miljø. Friluftsrådet varetager interesser og behov for 85 medlemsorganisationer samt for befolkningen.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et rent og sundt miljø. DN er landets største natur- og miljøorganisation med 130.000 medlemmer og ca. 1.300 frivillige aktive.

Nordea-fonden støtter Naturens Dag. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer sundhed, motion, natur og kultur. Se mere om Nordea-fonden

Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet samarbejder desuden med en række organisationer og kommuner, som er med til at realisere Naturens Uge. Uden deres bidrag ville vi ikke være i stand til at afholde Naturens Uge.