Om Naturens Uge

Naturens Uge er slut for i år, men vi glæder os til at hylde naturen med dig igen næste år!

Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser. I Naturens Uge holder foreninger, kommuner, laug samt natur- og friluftsinteresserede arrangementer lokalt i hele Danmark.

Også skoler og dagtilbud er med til at hylde naturen, og i år var mere end 107.000 børn med os ude i naturen.

Vi skal genopdage livet under overfladen

Vi danskere elsker vand. Vi bader, fisker og sejler. Vi betages af det mærkværdige liv i søer, åer og vandløb, og af havets vildskab og den dybblå farve, der strækker sig så langt øjet rækker. Men i virkeligheden ved vi meget lidt om, hvad der foregår under overfladen.

Mange børn lærer ikke at svømme og mangler derfor basale forudsætninger for at deltage i friluftsaktiviteter i og på vandet. Samtidig ved de fleste danskere meget lidt om livet under overfladen eller om tilstanden af vores vandløb, søer og havnatur. I mange år har vi mennesker nemlig taget havet for givet uden at se de skader, vi forvolder gennem blandt andet forurening, overfiskeri og ressourceudvinding.

Presset på vores blå natur er vokset, og der er derfor behov for, at vi sammen genopdager livet under overfladen og genskaber vores forbindelse til havet. Ved at engagere flere i det blå friluftsliv og give en bedre forståelse af naturen under overfladen, øger vi også den folkelige bevidsthed om havets tilstand. Ved at bruge naturen, bliver vi også bedre til at passe på den, så vi sammen kan hjælpe det danske hav tilbage i balance.

Derfor er temaet for Naturens Uge i 2023 ’Naturen under overfladen’. I løbet af ugen vil børn fra skoler, dagtilbud og frivillige aktører over hele landet trække i vaders, finde undervandskikkerten frem og finde ned til det nærmeste vandløb eller kyst for at blive klogere på livet under overfladen.

Ugen kulminerer søndag, hvor frivillige kræfter over hele landet vil være vært for arrangementer langs kysterne, som giver folk mulighed for at opleve og engagere sig i livet under overfladen og i samlet flok sende et vigtigt budskab om nødvendigheden af, at vi sikrer et hav i balance.
Historien bag Naturens Uge

Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004, men siden har vi udvidet til Naturens Uge og sætter nu fokus på at komme ud i naturen i hele uge 36.

Årsagen er, at børn i dag er langt mindre ude i naturen end deres forældre og bedsteforældres var, da de var børn. Digitale medier og skemalagte aktiviteter dominerer hverdagen og efterlader ikke meget plads til leg og oplevelser i den friske luft.

Derfor afholder vi hvert år Naturens Uge for at give børn og deres familier en anledning til at genopdage naturen.

Formålet med Naturens Uge er at få børn og børnefamilier ud i naturen og give dem inspiration til at komme mere ud hele året - og resten af livet! Naturens Uge åbner dørene til naturen og viser, at det er både nemt og sjovt at få gode naturoplevelser.

snirkel med tang


Et samarbejde mellem

Friluftsrådet logo

Friluftsrådet

Friluftsrådet er en paraplyorganisation for 85 medlemsorganisationer, som varetager det samlede friluftslivs interesser, inspirerer danskerne til mere friluftsliv og forbedrer muligheder og vilkår for frilufts- og naturoplevelser - i en rig natur på et bæredygtigt grundlag.

Læs mere om Friluftsrådet her

Danmarks Naturfredningsforening logo

Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et rent og sundt miljø. Organisationen er landets største natur- og miljøorganisation med 130.000 medlemmer og cirka 1.300 frivillige aktive.

Læs mere om Danmarks Naturfredningsforening her


Et partnerskab med

Naturens Uge ville ikke kunne køre af stablen uden vores fede samarbejdspartnere.
Mød vores partnere her, og se hvordan du også kan engagere dig i Naturens Uge.

15. Juni Fonden logo

15. Juni Fonden støtter Naturens Uge. Fonden støtter aktiviteter inden for natur, kunst og kultur samt humanitære/sociale områder.
Læs mere om 15. Juni Fonden herNordea-fonden logo

Nordea-fonden støtter Naturens Uge med 3 mio. kr. Fonden har et almennyttigt formål og støtter aktiviteter, der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur – og gerne i det fri.
Læs mere om Nordea-fonden her