Naturens Dag

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. Hvert år er der et nyt tema, i 2019 var temaet "Mærk Naturen". Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden.

Børn, der bruger naturen, er sunde, glade og vokser op som ansvarlige mennesker, der benytter og beskytter naturen. Derfor er det bekymrende, at en Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag er meget mindre i naturen, end deres bedsteforældre var, da de var børn.

Naturens Dag afholdes hvert år for familier anden søndag i september og for skoler og institutioner i ugen op til. Formålet med Naturens Dag er at få børn og børnefamilier ud i naturen og give dem inspiration til at komme mere ud hele året - og resten af livet! Naturens Dag åbner dørene til naturen og viser, at det er både nemt og sjovt at få gode naturoplevelser.

I 2020 kan du og din familie komme til Naturens Dag SØNDAG D. 13. SEPTEMBER 2020 i hele landet, mens skolerne og dagtilbuddene fejrer Naturens Dag i hverdagene op til søndagen fra mandag d. 7. til fredag d. 11. september. Uge 37 står altså i naturens tegn!

Årets tema 2019 var Mærk Naturen - der kommer et nyt tema i 2020

Temaet for Naturens Dag 2019 handlede om vores sanser og bevidsthed. Den kolde vind, den blide regn, den varme sol, de hårde hagl. Alt det mærker vi på gåturen eller cykelturen. Vi mærker det varme sand og marehalmen, der stikker på de bare ben. Den store glæde, når vi hopper i de kølige bølger. Vi mærker også de skiftende sæsoner med varme og kulde.

På strand, eng og i skoven er der hundredvis af forskellige overflader, som kan genkendes blot på berøringen. Dunhammer, sten, mos, egebark, sand og brændenælder er tydelige. Og meget mere venter på at blive mærket og opdaget. Vi mærker også stilheden, mørket, oplever det vilde hav, den frostklare morgen og den fugtige skov.

Mærk naturen ved at bygge en varde af sten eller pinde. Byg et sandslot eller en havfrue af muslingeskaller på stranden. Skab en skovtrold eller en skulptur af grene, svampe og mos i skoven.

Mærk glæden ved at være sammen i naturen omkring bålet, ved rollespil, på svampeturen eller i overnatningen ude.

Mærk stoltheden – og pulsen – ved at have gået hele vejen til toppen af bakken, at have overvundet frygten og klatret op i træet, at have turdet springe over åen eller svømmet i havet om aftenen.

Mærk og oplev det hele på Naturens Dag!


Bag om Naturens Dag

Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag i 2004 som en årlig mærkedag. Årsagen er, at børn i dag er langt mindre ude i naturen end deres forældre og bedsteforældres var, da de var børn. Digitale medier og skemalagte aktiviteter dominerer hverdagen og efterlader ikke meget plads til leg og oplevelser i den friske luft. Derfor afholder vi hvert år Naturens Dag for at give børn og deres familier en anledning til at genopdage naturen. Siden 2010 har Naturens Dag været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

I 2019 deltog ca. 180.000 børn på Naturens Dag i anden uge af september, mens ca. 70.000 danskere mødte op på Naturens Dag om søndagen. 250.000 mennesker i alt! Vi håber at se jer alle igen i 2020.

Om parterne bag Naturens Dag

Friluftsrådet støtter og opmuntrer til friluftsliv og naturforståelse under hensyntagen til natur og miljø. Friluftsrådet varetager interesser og behov for 85 medlemsorganisationer samt for befolkningen.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et rent og sundt miljø. DN er landets største natur- og miljøorganisation med 130.000 medlemmer og ca. 1.300 frivillige aktive.

Nordea-fonden støtter Naturens Dag. Fonden støtter aktiviteter, der fremmer sundhed, motion, natur og kultur. Se mere om Nordea-fonden

Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet samarbejder desuden med en række organisationer og kommuner, som er med til at realisere Naturens Dag. Uden deres bidrag ville vi ikke være i stand til at afholde Naturens Dag.

Samarbejdspartnere

Naturvejlederforeningen i Danmark er et forum for naturvejledere og andre, der arbejder med naturvejledning, naturformidling og miljøvejledning. Foreningen har omkring 350 medlemmer. Se mere på natur-vejleder.dk

Fjordens Dag på Fyn afholdes på Naturens Dag og danner rammen for en bred vifte af aktiviteter med fokus på natur, friluftsliv, miljø og sundhed. Gennem gode oplevelser, der skaber glæde, opfordres folk til at tage vare på naturen. Se mere på fjordensdag.dk