Spørgsmål og svar

Få svar på dine spørgsmål om Naturens Dag for skoler og dagtilbud

HVEM KAN TILMELDE SIG?
Alle skoler, børnehaver, dagplejer og andre børneinstitutioner kan holde Naturens Dag i løbet af ugen 7.-11. september 2020. Om søndagen d. 13. september er alle borgere inviteret ud i naturen, hvor lokale friluftsorganisationer, DN's lokalafdelinger, kommuner og mange andre holder "åbent hus" for alle med aktiviteter for alle aldre.

HVORNÅR KAN VI TILMELDE OS?
Tilmeldingen åbner slut-maj og lukker d. 16. august 2020. Når I tilmelder jer, kommer der en kvitteringsside frem med "Tak for tilmelding" - I får også en bekræftelsesmail. Er I for sent ude, må I selvfølgelig gerne holde Naturens Dag alligevel. I kan hente de fleste materialer online.

HVAD SKAL VI GØRE, OG HVOR SKAL VI GÅ HEN?
Når I tilmelder jer Naturens Dag, vælger I én af to forskellige pakker, som er tilpasset jeres børns aldersgruppe. I 2020 er temaet "Vild i naturen". I deltagerpakkerne, og på hjemmesiden her, kommer der til at ligge materialer og ideer til aktiviteter med dette tema. Vi regner med, at I i løbet af ugen gennemfører et forløb, hvor I kommer ud i naturen, hvor børnene både lærer noget om naturen og får nogle spændende og sjove naturoplevelser med hjem.

I bestemmer helt selv, hvor I vil gå hen, og hvad I vil lave. I kender jeres lokalområde bedst og ved, hvor der kan ligge en spændende naturoplevelse. Vi har ikke en fast definition af natur. Det kan for eksempel være stranden, åen eller det lokale vandhul i nærheden af jeres børnehave eller skole. Der er også masser af smag i naturen - i skolehaven eller i skoven. Stedet afhænger naturligvis også af, hvad I finder passende for aldersgruppen.

HVORNÅR SKAL VI HOLDE NATURENS DAG?
Naturens Dag for skoler og institutioner løber i ugen d. 7.-11. september 2020. I bestemmer selv, om I vil bruge en enkelt dag, hele ugen eller måske blot en formiddag. Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdelinger, Friluftsrådets medlemsorganisationer og andre grupper afholder Naturens Dag for familier og andre søndag den 13. september 2020. Her er alle velkomne.

HVAD ER DER I EN DELTAGERPAKKE?
Vi har to forskellige pakker, som er tilpasset hver sin aldersgruppe – I bestiller den, som passer til jeres alderstrin. Pakkernes indhold er endnu ikke besluttet.

HVOR MANGE DELTAGERPAKKER FÅR VI?
Vi afpasser størrelsen af pakkerne til antal tilmeldte deltagere. Hvis I fx har tilmeldt en samlet gruppe på 100 børn, får I cirka 4 deltagerpakker.

HVORNÅR KOMMER VORES DELTAGERPAKKE?
Vi sender pakker ud efter sidste tilmeldingsfrist, d. 16. august. I skulle gerne have pakkerne i god tid inden Naturens Dag.

KAN ANDRE KOMME TIL VORES NATURENS DAG?
Nej. Jeres arrangement er kun for jeres tilmeldte skole, klasse, indskoling, stue eller dagplejegruppe.

HVORFOR HOLDE NATURENS DAG?
Børn bliver kloge, sunde og glade af at bruge naturen. Leg i naturen styrker børns motorik, koncentrationsevne og opfindsomhed. Læringen knyttes sammen med brug af muskler og sanser. Børnene bliver engagerede i naturen, vores livsgrundlag, og det er vigtigt. Børn, der har et nært forhold til naturen, vokser op som gode benyttere og beskyttere af vores natur. Og sidst, men ikke mindst: Naturen er bare verdens bedste legeplads!

Naturen er også et spændende klasseværelse. Undervisningen bliver meget konkret og bygger på elevernes egne oplevelser, erfaringer, iagttagelser, undersøgelser og eksperimenter. Og så leverer naturen konstant lærerige overraskelser, der skaber minder, som børnene kan hænge læringen op på. Hent naturen ind i skolen og tag børnene med ud for at opleve og undersøge naturen på første hånd!

En Gallup-undersøgelse fra 2018 viser, at børn i dag er meget mindre i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. Børnenes hverdag er mere travl, overvåget og skemalagt end nogensinde før. Børn bruger dertil en stor del af deres fritid på digitale medier og organiserede aktiviteter frem for at lege og lære i naturen. Vi ved, at I gør en stor forskel ude på skolerne og i institutionerne. Vi håber derfor, at I vil være med til at få endnu flere naturoplevelser ind i børnenes hverdag.

HVORDAN SKABER VI MERE OPMÆRKSOMHED OM NATURENS DAG?
Jo flere, der bliver opmærksomme på Naturens Dag og naturoplevelsernes betydning for både børnene og naturen, jo bedre. Derfor vil vi også opfordre jer til at fortælle om jeres aktiviteter til forældre, lokale aviser og andre medier og eventuelt invitere journalister med ud for at opleve naturen sammen med jer. Hvis I selv vil skrive til forældre, intranet eller forskellige medier, er I meget velkommen til at bruge teksterne og billederne på hjemmesiden. Se også værktøjskasse for arrangører af Naturens Dag, hvis I gerne vil markedsføre jeres event.