Efteråret er den helt perfekte tid til at sanke frø til din have, så den igen kan sprudle med liv til sommer?

Mange af de vilde planter, der vokser rundt omkring i den danske natur, har sat frø for at sikre deres afkom til næste år.

En sprudlende have er nemlig ikke kun til glæde for dig og dine gæster, den er også til glæde for de mange bestøvere, der til foråret og sommeren flokkes om blomsterne i din have.

Du kan så frøene ude i din have allerede i efteråret, så får de nemlig en tur i ”naturens egen fryser” ved at være i jorden over vinteren. Det kan de flerårige planter sagtens tåle, og nogle af dem kræver det faktisk, for at de spirer til foråret. Frøene skal sås øverst i jorden, så de kan få lys.

Herunder får du en guide til tre smukke, insektvenlige planter, du kan sanke frø fra i september.

3 smukke, insektvenlige planter, du kan sanke frø fra nu:

billede

1. Storkenæb

Flere arter af storkenæb er klar til at sanke. Kig efter ’’næbbene’’ der er tilbage – i bunden sidder frøene, hvis de ikke er tabt. Du kan også finde dem på jorden under planten.

billede

2. Merian

Merian vokser både i naturen og findes som krydderurt i haven. Frøene er meget små og drysser ud af de visne blomsterstande.

billede

3. Akeleje

De visne frøstande er fulde af små, birkeslignende frø. Tag dem nu og tør dem, så de ikke går til i fugt. Hvis frøstanden ’’rasler’’, når du plukker den, er frøene fine og tørre og kan drysses direkte ud, der hvor du vil have planten.