Der er kommet større fokus på at få store planteædere som elge, bisonokser, heste og køer tilbage i naturen. I Danmark har vi nemlig utroligt lidt vild natur, hvor dyr og planter trives helt på deres egne præmisser, og ikke på os menneskers. Hårdføre dyr er derfor blevet udsat flere steder for at hjælpe den "vilde" udvikling på vej.

Dyrene gør ikke kun naturen bedre. De er også fascinerende at opleve og kigge på! Her får du forslag til , hvor du kan opleve store dyr i naturen. Og husk, dyrene må ikke fodres.

1. Lille Vildmose i Nordjylland

I Lille Vildmose i Nordjylland, som er Danmarks største fredede område, går der både bisonokser, elge, vildsvin, krondyr, heste og kvæg på det store areal.

Vær heldig at opleve elgene fra udsigtstårnene syd for Høstemark Skov, eller se kongeørnene jage ved Tofte Sø.

Tag forbi Lille Vildmosecenteret og flyv for eksempel en tur i ørnesimulatoren, tag med på en guidet udflugt og få de mange gode historier om dette helt særlige naturområde.

billede


2. Molslaboratoriet på Djursland

Også i Mols Bjerge på den sydlige del af Djursland får store græssere lov til at boltre sig. Siden 2016 har naturen fået frit løb i området, og der er kommet heste og kvæg til, som passer naturen og skaber plads og grobund for vilde blomster, når de tramper rundt og holder planter naturligt nede. Området fylder 1,2 km2, og der er garanti for at opleve heste og køer, om de går rundt på engene eller finder skygge i skoven.

3. Skovsgaard på LangelandDer skal skabes mere biodiversitet på Langeland gennem vildgræsning, og derfor er 245 hektar blevet indhegnet til store fritlevende dyr som heste og skotsk højlandskvæg. Dyrene lever side om side og findes gerne på de solrige enge eller i i skoven, hvor der er skygge og læ.

billede


4. Amager Fælled og Kalvebod Fælled

Vi er ganske vidst få minutter fra Rådhustårnet, men alligevel er naturen her spektakulær. For at gøre Amager Fælled og Kalvebod Fælled endnu vildere er her udsat exmoor-ponyer og skotsk højlandskvæg. Dyrene kan opleves flere steder på det store naturområde, og selvom dyrene kan opleves helt tæt på bag indhegningerne, er det vigtigt hverken at røre eller fodre dem. De skal forblive vilde!

5. Bisonskoven på Bornholmbillede

Som navnet antyder, er det her, man kan finde bisonokser. Afsæt gerne god tid til at gå rundt i den store skov i Almindingen. Selvom flokken af bisoner gennem tiden har vokset sig til cirka 15 individer, er der ingen garanti for at se dem.

Bisonerne går nemlig på et stort område og holder sig gerne væk fra trafikerede stier.

Hvis I finder bisonerne, vil de enten være ligeglade med jer eller søge væk fra jer. Hold jer på de anmærkede stier og gå ikke tættere på dyrene end cirka 100 meter. Gå aldrig imellem dyrene, slet ikke mor og kalv.