Det perfekte bål

Der er mange måder at finde eventyr på i naturen, men en af de mest hyggelige, må være stemningen omkring et dejligt, varmt bål, hvor man måske rister nogle skumfiduser over eller forsøger ikke at brænde snobrødet på over.

Bare at sidde og stirre ind i de fortryllende flammer og legende gløder, er en smule magisk i sig selv. Her kan du finde inspiration til det helt perfekte bål, lære bålreglerne og blive lidt lækkersulten over inspiration til mad over bål.

Overskriften snyder måske en lille smule, for der er faktisk ikke ét bestemt perfekt bål. Der er flere typer bål til forskellige formål. Dog er fundamentet for et godt bål det samme: Man må bygge et pyramidebål som optænding.



Pyramidebålet: Fundamentet for det gode bål

Pyramidebålet bygges op ad mindre optændingsdele som tørre kviste, spåner og måske lidt avispapir. De tørre kviste og spåner placeres rundt om avispapiret, så de danner en pyramide. Der sættes ild til avisen, og når ilden har fat, ligger man forsigtigt mere og mere brænde på, til man har den ønskede størrelse bål. Undervejs er det en god idé at puste til ilden for at få flere flammer. Når bålet når den rigtige størrelse, væltes pyramiden, og I er klar til næste skridt i opbygningen af et godt bål.



Pagodebål: Det perfekte bål til snobrød

Hvis det er snobrød, I har planlagt at tilberede over bålet, er det et pagodebål, I skal bygge. Bålet består af træstykker i eg eller bøg, som stables oven på hinanden lige som spillet ’Klodsmajor’. I ligger skiftevis eg og bøg på, når I laver bålet. Et pagodebål skaber mange gløder, derfor er det perfekt til snobrødsbagning.



Jægerild: Et solidt madbål

Hvis I skal lave andet mad over bål i fx en gryde, er det et jægerild, I skal bygge. Her skal I også bruge eg eller bøg, men her placeres træet i store kævler på siderne af pyramidebålet. Kævlerne skal placeres, så der er nok afstand mellem dem til, at man kan placere en gryde på dem. Et godt tip er at få åbningen mellem kævlerne til at vende mod vinden, så vinden puster vind ind i flammerne og skaber mere varme.





Bålregler

Når man laver bål i naturen, skal man tage sig et par forholdsregler. Det er nemlig ikke alle steder, man må lave bål.
Her er et par gode tommelfingerregler, når I vil lave bål i naturen:

  • Benyt de etablerede bålpladser (de kan ses på kort eller på Naturstyrelsens hjemmeside)
  • Tænd aldrig bål, hvis der har været tørke i lang tid
  • Tænd aldrig bål, hvis ilden kan brede sig til græs, buske, træer og bygninger
  • Børn og bål skal være under opsyn hele tiden
  • Sluk altid jeres bål, når I er færdige (medbring vanddunke til dette)
  • Efterlad bålpladsen ren og pæn





Mad over bål

Et bål bliver kun endnu mere fortryllende og magisk, når man begynder at lave mad over det og udnytter de flammer, naturens bål giver. Der er uendeligt mange former for mad, man kan lave over bål:

Man kan lave gryderetter, pølser på pind, æbler der karamelliserer, snobrød, skumfiduser og meget mere. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne, og det kan faktisk være meget sjovt at eksperimentere med forskellige typer mad over bål. Har I fx nogensinde kogt et æg på en pind eller i vådt avispapir?

Magiske karamelliserede æbler

En af de bedste ting, man kan lave over bål, er karamelliserede æbler. Hvis man kender til eventyret om Snehvide, er man måske lidt skeptisk over for æbler, men vi tør godt love, at stort set alle vil elske de her æbler.

Æbler over bål laves ved at fyre op under brændet og stege æblerne over gløderne. Det gør man ved simpelthen bare at smide æblerne ind i gløderne, som de er. Det gør ikke noget, at æblerne rører ved gløderne, og skrællen bliver forkullet. Når æblet er blevet godt blødt tages det ud med pinde, skrællen fjernes, og æblet kan nydes. Hvis man er lidt af en sukkergris, kan man også eksperimentere med at udhule æbleskroget og tilføje kanelsukker og rosiner, så bliver det bare endnu mere magisk!